čtvrtek 23. května 2013

GASK
 
Vzdělávací program (PDF)
 
Klíčová slova: galerie, krajská instituce, prostor, expozice, návštěvník, prezentace, propagace, zázemí, program, sbírka, výstava, město, historie, jezuité

 
Kutná Hora s jezuitskou kolejí na rytině ze 17. Století (v době pořízení rytiny kolej ještě nestála, ve skutečnosti je mnohem větší).
 
Galerie Středočeského kraje je v jednom z nejkrásnějších středočeských měst – v Kutné Hoře. Nevím, kolik lidí, ať už z Prahy nebo ze vzdálenějších míst, se do Kutné Hory vypraví „jen“ kvůli galerii. Ale domnívám se, že z řad běžných návštěvníků asi málokdo. Proto se přímo nabízí nápad spojit návštěvu galerie s prohlídkou města. Kutná Hora je pro čechy významná svou historií, stříbrnými doly, ražbou mincí, gotikou, Jagellonci, Santinim, pro cizince je zase zajímavé vidět na své cestě do Čech i jiné město než Prahu, menší, ale o nic méně zajímavé.
 
Navíc z Prahy se sem dá velmi dobře dostat vlakem, cesta trvá asi hodinu. Lepší je koupit si jízdenku do „Kutná Hora – město“, „Kutná Hora – hlavní nádraží“, kam jezdí rychlíky od Prahy, je totiž od centra města asi 2 km daleko a cesta vede podél rušné silnice a sídliště. Na hlavním nádraží tedy raději přestupte na malý žlutozelený motoráček, který vás do města doveze. Vystoupíte hned pod historickým centrem – u kostela Panny Marie Na Náměti, kde je pohřben Petr Brandl, a vydáte se buď doprava nahoru uličkami na náměstí, nebo doleva podél říčky Vrchlice, tam je vidět krásně celé město zezdola, a když říčku překročíte, dostanete se přímo k Vlašskému dvoru a kostelu sv. Jakuba.
 
 

Mapa s vyznačenou trasou.
 
Galerie Středočeského kraje (dříve České muzeum výtvarného umění) byla do Kutné Hory přesunuta z Prahy a slavnostně otevřena v květnu v roce 2010. Tomu předcházely různé dohady mezi Prahou a krajem a hlavně celková rekonstrukce bývalé jezuitské koleje vedle chrámu sv. Barbory, kde galerie sídlí. Tuto budovu získala galerie po dlouhém rozmýšlení „Co s tak velkým objektem?“ Průčelí má délku 180 m, je zde 3000 m2 výstavní plochy a veškeré zázemí galerie (depozitář, knihovna, kavárna, knihkupectví, ateliér, kanceláře). Kolej byla postavena v polovině 18. století Domenicem Orsim a Carlem Luragem pro jezuitský řád, který byl ale za nedlouho poté Josefem II. zrušen, a budovu dostala armáda. Ta tu sídlila až do roku 1990. Potřebnou rekonstrukci za skoro 300 milionů financoval středočeský kraj a EU.
 
Galerie má tedy k dispozici velké výstavní prostory a možnost realizovat i méně obvyklé projekty. Je zde stálá expozice Sbírka 1 2 3, která není sestavena podle stylů, období nebo umělců, ale podle toho, kdy bylo dílo galerií zakoupeno. Do souvislostí se tak dostávají díla, která by jinak asi vedle sebe „nevisela“. A dále zde probíhá současně několik dalších výstav. Je tu i bílá místnost – white cube a černá – black box a další prostory na doprovodné akce (přednášky, lektorské centrum, výukové programy pro školy, dílny pro veřejnost, filmová kavárna, divadlo, festival, byt pro umělce, který zde může nějaký čas tvořit). Většina z těchto doprovodných aktivit dobře fungovala, až do změny vedení galerie, které nějaké programy zrušilo nebo omezilo.
 
Prvním ředitelem GASKu byl Jan Třeštík, který předtím řídil menší soukromou galerii v Praze. Už od počátku byl ředitelem dočasným, měl hlavně galerii zavést a „rozjet“. Do dalšího výběrového řízení se už nepřihlásil, a tak se ředitelkou stala Jana Šorfová, která dříve pracovala v Muzeu Kampa – už tam s ní někteří umělci odmítli kvůli její nekompetenci a organizační neschopnosti spolupracovat a v GASKu spor pokračoval. Paní Šorfová se prý na místo ředitelky dostala neprávem a podvodem a hlavně proto, že se s ní vedení kraje, který galerii využívá trochu i pro svou prezentaci, dobře domluví. To ji totiž samozřejmě při všech možných protestech, kdy se podepisovaly petice (Bojkot GASK), podpořilo. A tak spolu s ředitelem Třeštíkem odešla z GASKu i spousta jiných zaměstnanců, ať už kurátorů nebo lektorů.
 
Je otázkou, jak moc takové spory mezi umělci + galeristy a vedením + krajem jsou důležité pro „obyčejné“ návštěvníky galerie. Měli by kvůli tomu na GASK zanevřít a na výstavy nechodit, i když jsou dobré, zajímavé a jinde nejsou k vidění? To se už asi stalo, protože sem moc lidí nechodí. Hodně návštěvníků „přitáhla“ na chvíli až výstava Europa Jagellonica. Je pravda, že původní vedení bylo schopnější a „akčnější“ a všude je trochu vidět, že v tom „má prsty“ kraj (dříve David Rath), ale když se chci podívat na výstavu, nebo vzít děti ze školy do galerie na program, tak pro mě „tohle všechno okolo“ není asi až tak podstatné. Nebo je?!
 
 
Expozice v galerii.
 
1 2 3 4 pohledy na GASK
Porovnejte sami.
 
Pohled 1: lektor „původního“ GASKu
Ve zkratce: pro nás byl GASK osobní záležitost, obětovali jsme mu všechno. Lehce zjistíte, že původní tým GASK odstoupil kvůli nesouhlasu se způsobem zvolení současné ředitelky.
 
Pohled 2: lektor GASKu podzim 2011 – jaro 2012
Lektorské oddělení fungovalo poměrně dobře, vše záviselo především na vlastní iniciativě lektorů. Tedy vedoucí lektorského oddělení a jednoho lektora na půl úvazek a dalších externích lektorů. Vzhledem k nižšímu rozpočtu na lektorské oddělení jsme nemohli pomýšlet na žádné větší investiční akce, které provázeli předchozí vedení, ale o to více jsme se zaměřili na promýšlení jednotlivých lekcí k daným výstavám a také stálé expozici. Galerie je dlouhodobě poznamenaná nezájmem návštěvníků, ale i místních vzdělávacích institucí, které s ní prakticky nespolupracují, ačkoliv mají jisté výhody např. vstupné zdarma atp. To se lektorské oddělení snažilo změnit.
 
Kurátoři jednotlivých výstav se s námi snažili spolupracovat, a přestože bylo vždy málo času, oddělení se snažilo připravovat minimálně workshopy ke každé výstavě.
 
Galerie nabízí obrovský potenciál pro organizování lekcí pro školy a workshopů k daným výstavám, je škoda, že tak jako v jiných podobných institucích se na lektorské oddělení nedostává tolik finančních prostředků, jak by bylo potřeba. Nicméně Gask by mohl velmi dobře plnit roli velké regionální instituce, která láká návštěvníky i z daleka na velké moderně pojaté výstavy.
 
Pohled 3: místní Matouš (20)
Byl jsem tam, chodil jsem tam častěji za minulého vedení, jelikož bylo progresivnější (současné výstavy typu „naše uklízečky vybraly z depozitářů, co se jim líbilo“, mě zrovna netáhnou). Naposled jsem tam byl na Europě Jagellonice, která mě nadchla, což ale je zásluha kurátorů a rozhodně ne ředitelky. Ta mi vadí ještě z toho důvodu, že z galerie vypudila festival Creepy Teepee, který se teď koná v dost ošklivém areálu vysloužilého pivovaru. To propojení výtvarného a hudebního umění se mi moc líbilo a přitáhlo do GASKu a KH mladé lidi a hlavně cizince (když měl festival záštitu GASKu byl navštěvovanější, teď spíš stagnuje a je pro partu věrných nadšenců - osobní zkušenosti ze dvou navštívených ročníků). Nefunguje lektorské centrum, které se soustředilo hlavně na region a školy, nefunguje filmová kavárna. Nefunguje facebookový účet, žádné aktualizace, nejlacinější public relations na minimum. To jsou podle mě velké mínusy, jelikož GASK ztratil kontakt s místními. Neznám Kutnohoráka, který by do GASKu chodil, jelikož ho zajímá umění (což je tím, že galerie teď vlastně nic nenabízí a jenom vytahuje kousky z depozitářů). V tuhle chvíli je to zkostnatělá instituce, kterou GASK v začátcích určitě nebyl. Řešením by určitě bylo zase zpátky rozjet lektorské centrum, věnovat se začínajícím umělcům a přemluvit organizátory Creepy Teepee, aby se vrátili, jelikož tyhle věci, bych řekl, pomáhaly i finančně (vzhledem k tomu, že Creepy Teepee asi není ztrátové, když se opakovaně pořádá a nestojí za ním žádná instituce, ale jen pár umělců).
 
Pohled 4: Klára B.
Můj pohled je vlastně trochu zkreslený, protože jsem nikdy nebyla v „původním“ GASKu, takže nemůžu porovnávat. Na druhou stranu, podle toho, co jsem slyšela za nadšení a chválu, to vypadá, že „původní“ GASK byl skoro zázrak, a až se mi nechce věřit, že všechno tak dokonale fungovalo. Navíc jestli všechno opravdu tak úžasně fungovalo, všechno logicky musí být horší, i kdyby to bylo horší jen o trošku. A když by se porovnal GASK ne s GASKem dřívějším, ale třeba s Národní galerií, myslím, že by z toho tak špatně nevyšel. Nechci ale teď obhajovat současnou ředitelku, určitě to není dobře, že někdo takový má na starost velkou (nebo spíš jakoukoliv) galerii, můžeme jen doufat, že se vedení brzy změní.
 
Za poslední rok a kousek jsem byla v GASKu asi třikrát a nevím, na co bych si měla stěžovat. Přijde mi zajímavá Sbírka 1 2 3, není zvykem, aby exponáty byly „srovnány“ tímto způsobem. Navíc jde o díla velmi dobrá a docela významná. Je tu místo ale i na jiné méně obvyklé projekty – výstavy studentů uměleckých škol, instalace ve white cube, obrazy převedené do reliéfu pro nevidomé. Přijde mi dobrý i projekt, kdy zaměstnanci galerie vybrali z depozitáře obraz, který se jim líbil, a tak vznikla výstava. Myslím, že je převzatý ze zahraničí, ale to nevadí, v Čechách jsem se s tím nikdy nesetkala a je to dobrý způsob, jak z depozitáře „vytáhnout“ věci, které by třeba dlouho jinak vystaveny nebyly. Naposledy jsem byla v GASKu na Europě Jagellonice, což je obrovský projekt, který měl na starosti kunsthistorik Jiří Fajt.
 
Jediné, co mi v galerii trochu vadilo, byla prezentace nebo spíš sebeprezentace Středočeského kraje. To myslím do galerie, i když je to galerie kraje, nepatří. Přišlo mi trochu, jako kdyby GASK a celá Kutná Hora, byly takovou „výkladní skříní“ vedení kraje, hlavně hejtmana Davida Ratha. Na chodbě v galerii bylo například takové „propagační“ video, jak pan hejtman zvedá ruku na dražbě v Londýně, aby koupil kutnohorskou iluminaci z konce 15. století, kterou pak městu věnoval. Z videa, to ale trochu vypadalo, že iluminaci koupil jen proto, aby o ní nebo spíš o sobě mohl toto video natočit a promítat. Překvapivě po zatčení Davida Ratha video z chodby galerie zmizelo.
 
 
Komentář k myšlenkové mapě: Myšlenkovou mapu jsem si dělala spíš pro sebe, tak asi není příliš přehledná pro ostatní. Zapisovala jsem to, co mi připadá nejpodstatnější nebo nejzajímavější, co jsem chtěla zapojit do textu a nechtěla na to zapomenout. Uprostřed nahoře růžově orámovaná jsou klíčová slova. Po levé straně je historie galerie jako instituce a objektu, kde nyní sídlí. Dole od levé strany jsou informace k sbírce a výstavám, ty pokračují částečně i od pravého horního rohu dolů, zde jsou ale i informace o cílech galerie, o „speciálních“ programech, činnosti lektorského centra, v pravém dolním rohu je pak velmi jednoduše naznačen spor mezi krajem + ředitelkou a umělci. Informace o financích, kraji a městě jsou úplně uprostřed u názvu GASK. Vše propojují šipky.
 
Zdroje a literatura:
BERGMANOVÁ, M.: Sbírka 1, 2, 3, Galerie Středočeského kraje, Kutná Hora, 2010
HORAK, O. a kol.: Galerie Středočeského kraje – Východiska, prostředky a cíle transformace, Galerie Středočeského kraje, Praha, Kutná Hora, 2009
České muzeum výtvarných umění v Praze, Centrum umění Kutná Hora: České muzeum výtvarných umění v Praze, Praha, 2001
www.gask.cz (zdroj obrázků)
 
K. Brožová, únor 2013
 
Vzdělávací program (PDF)

Žádné komentáře:

Okomentovat